Camerata Capelle

Open Monumentendagen 9 en 10 september
Het orkest Camerata Capelle treedt op de Open Monumentendagen 9 en 10 september op in schilderachtige kerken en stadhuizen in Nieuwkoop, Woerden, Bodegraven, Nieuwpoort en Schoonhoven.

Zaterdag 9 september 11.00-12.00 Petruskerk, Woerden
Zaterdag 9 september 14.00-15.00 NH-Kerk, Bodegraven 
Zaterdag 9 september 16.00-17.00 Hervormde Kerk, Nieuwkoop
Zondag 10 september 13.30-14.30 Zilvermuseum, Schoonhoven
Zondag 10 september 15.30-16.30 Oude Stadhuis, Nieuwpoort

Deze concerten vinden plaats in het kader van het Waterliniefestival 2017. De toegang is gratis.

Camerata Capelle speelt "Italiaanse cantate" van Bach
Op de twee Open Monumentendagen vertolkt Camerata Capelle een van de weinige wereldlijke cantates van Bach, gecomponeerd in Italiaanse stijl: "Non Sa Che Sia Dolore" (BWV 209), "Hij kent de betekenis van verdriet niet". De tekst van de cantate gaat over iemand die vertrekt naar zee om deel te nemen aan de strijd. Dit is vermoedelijk een metafoor voor een lange reis die iemand gaat maken. De cantate is geschreven voor sopraan (zang) en traverso, strijkers en basso continuo.

  Johann Sebastian Bach

La Rosa 
Een tijdgenoot van Willem III was de Italiaanse componist Attilio Ariosti; hij schreef de schitterende cantate La Rosa voor sopraan, twee violen en basso continuo. En wie kent niet het schitterende hoboconcert in C-klein van Benedetto Marcello? Eigenlijk is het door zijn broer Alessandro gecomponeerd, die weer geïnspireerd werd door J.S. Bach. Verder staan twee sinfonia's van Alessandro Scarlatti op het programma.

Programma
1. A. Scarlatti - Sinfonia nr. 5 voor 2 fluiten, strijkers en continuo
2. J.S. Bach - Cantate BWV 209 "Non Sa Che Sia Dolore"
3. B. Marcello - Hoboconcert in C-klein
4. A. Ariosti - Canatate "La Rosa"
5. A. Scarlatti - Sinfonia nr. 4 voor fluit, hobo, strijkers en continuo

Camerata Capelle
Camerata Capelle onder leiding van Boudewijn Bruil is een ensemble samengesteld uit een flexibel netwerk van professionele en semi-professionele musici. Het legt zich toe op het repertoire uit de barok en de klassieke periode. Bij de concerten in het kader van het Waterliniefestival treedt het op in de combinatie sopraan, hobo, fluit, strijkers en klavecimbel. Op Monumentendag treden drie solisten aan: sopraan Yelena Guryeva, hoboïste Marjola Uitendaal en fluitiste Marinke Dormaar.

Sopraan uit Kazachstan
Sopraan Yelena Guryeva kreeg haar opleiding (zang, piano en koordirectie) aan het muziekcollege van Petropavlovsk in haar geboorteland Kazachstan. Zij heeft een eigen muziekpraktijk.

  Yelena Guryeva

Marjola Uitendaal, hobo, studeerde aan het conservatorium van Utrecht bij Ernest Rombout en vervolgde haar opleiding aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, het Koninklijk Conservatorium in Brussel en aan de Musikhochschule in Hannover. Marjola is als hobo- en althobo-remplaçant verbonden geweest aan het Radio Filharmonisch Orkest.

Fluitiste en goudsmit
Fluitiste Marinke Dormaar, speelt naast haar hoofdberoep van goudsmid in verschillende ensembles en werkt onder andere mee aan de Mattheus Passion uitvoeringen in Alphen aan den Rijn. De overige leden van Camerata Capelle zijn Boudewijn Bruil (viool), Annette Donker (viool), Wim Struiksma (viool), Sten Drop (altviool), Georg de Lange (cello), Everard ter Haar (contrabas) en Ineke Haag (klavecimbel).