Licht op de Linie in de Twin Cities

In 2022 bestaat de Oude Hollandse Waterlinie 350 jaar. Tot dat jaar zet Stichting Groene Hart in september, tijdens de Prinsenmaand, elk jaar een andere vestingstad langs de Oude Hollandse Waterlinie letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers. Zij maakt daarmee deze linie als geheel zichtbaarder en aantrekkelijker voor de inwoners van en bezoekers aan het Groene Hart. In 2016 is Licht op de Linie in de Twin Cities Nieuwpoort en Schoonhoven. 

Op de vier zaterdagavonden - 3, 10, 17 en 24 - in september begeleiden gidsen van de Historische Kring Nieuwpoort en Stichting Stadswandeling Schoonhoven de deelnemers aan de schemerwandelingen door hun eigen vestingstad over de vestingwallen en door de fraaie centra. Voormalige bastions, maar ook de Veerpoort, ‘beren met monniken’, gevels van musea, stadhuis met inlaatsluis, vestingwallen, bomenrijen, grachten, enzovoorts worden daarna in het licht gezet, evenals de Koeneschans in Vlist, waar het kunstenaarscollectief Vlasunie tijdens Kunststroming 2016 een bijzondere installatie maakt. RAAP heeft enkele jaren geleden archeologisch onderzoek naar de geschiedenis van de Koeneschans uitgevoerd. De flyer is hier te downloaden.  

Tussen Schoonhoven en Nieuwpoort vaart tevens op de vier zaterdagmiddagen tussen 12 en 17 uur het voetveer van Ammerstol heen en weer tussen de Twin Cities. 

 

Pracht en praal 

Schooljeugd maakt van plastic flessen fraaie lichtgevende kroonluchters, die daarmee verwijzen naar de pracht en praal uit de Gouden Eeuw. Dat doen trouwens ook de historische modeshows, verzorgd door het naaiatelier van Krimpen 950. Wie wil, kan zich aanmelden om als model in een prachtig gewaad uit de 17e eeuw mee te lopen. De shows zijn op 1 en 11 september in het Historisch Museum van Nieuwpoort te respectievelijk in Theater Concordia. Daaraan voorafgaand opent prins-stadhouder Willem III op Open Monumentenzondag de oldtimerrit Haastrecht Klassiek die dit jaar door een deel van het gebied van de Oude Hollandse Waterlinie gaat. Voor meerijdende passagiers is er vaak op de dag zelf nog plaats. En oldtimerbezitters die mee willen rijden, kunnen zich nog aanmelden tot begin september per mail of door te bellen naar 06 4410 4332. 

 Foto's van Lyanne Laat