Terugblik 2016

Licht op de Oude Hollandse Waterlinie

Ruim 15.000 bezoekers in het Groene Hart maakten in september en oktober op de een of andere manier - opnieuw - kennis met de Oude Hollandse Waterlinie. In Nieuwpoort en Schoonhoven ging het Licht op de Linie aan, maakten kinderen kroonluchters voor boven de grachten, waren er schemerwandelingen met stadsgidsen en boottochten. 

  

In andere vestingsteden werden onder grote belangstelling informatieborden van de Rampjaar- en Twee Provinciënroute onthuld, zijn er lezingen geweest, historische modeshows, werd bij kunstmanifestaties aangehaakt en deed de jaarlijkse oldtimertocht Haastrecht Klassiek het OHW-traject aan.

   

In Oudewater was eind oktober het jaarlijkse symposium van de Unie van Vestingsteden over hoe overblijfselen van de Oude Hollandse Waterlinie te behouden en waar mogelijk een nieuwe functie te geven. Er waren ook optredens met muziek uit de Gouden Eeuw en werd de voorstelling Een Groene Harts droom opgevoerd, waarvoor het A Midsummer Nights Dream uit de 17e eeuw van Shakespeare de inspiratie vormde.

   

Er is geen woord Frans bij

Op 24 oktober was in het stadhuis van Oudewater het symposium 'Vestingsteden in de linie'. Vertegenwoordigers van Gorinchem, Woerden en Schoonhoven lieten met voorbeelden zien hoe ontwikkelingen en projecten geleid hebben of leiden tot behoud van de OHW. Wat werkt goed -of niet- om dit erfgoed voor de toekomst te behouden? Dat was die middag een belangrijke vraag. En ook de weg naar 2022, het jubileumjaar van het zogeheten Rampjaar. Omdat toen de Oude Hollandse Waterlinie in stelling is gebracht, spreken we nu geen Frans. Een verslag van dit symposium is op te vragen bij contact@groenehart.info.