Varen in de Linie

 

- Varen over de Nieuwkoopse Plassen 
Op zaterdag 3 september organiseert Stichting Groene Hart een excursie naar Nieuwkoop. 's Ochtends is er ontvangst met koffie en daarna met een gids een vaartocht over de plassen. Na de lunch brengen we een bezoek aan het nabijgelegen poldermuseum. Kosten € 29,50 p.p. Koop uw kaarten via de Groene Hart Webwinkel.

Volgens een legende werd Nieuwkoop in het begin van de twaalfde eeuw gesticht door een groep zigeuners, die vanwege een gebroken wagenwiel niet verder konden reizen en besloten zich op deze plaats te vestigen.  Het gebroken rad zie je terug in het gemeentewapen, maar in werkelijkheid is het dorp Nieuwkoop ontstaan als een gemeenschap van veenontginners, die de moerasachtige woestenij hier hebben omgevormd tot plassen, weiland en akkers.  Rond 1850 is de grootschalige veenwinning gestopt, waarna natuurlijke we met de fluisterboot en de gidsen van Natuurmonumenten de plassen gaan verkennen. Zij weten alles te vertellen over het leven onder, in en boven het water. Bij terugkomst in de haven staat de lunch al klaar voor ons. Verzadigd en verkwikt lopen we vervolgens naar het Poldermuseum (een korte wandeling van circa 10 minuten) waar de museummedewerkers ons aan de hand van de seizoenen, objecten en het historisch gereedschap, informeren over de rijke geschiedenis van dit prachtige dorp.

Varen tussen de Twin Cities
Vanwege de Prinsenmaand vaart vier zaterdagmiddagen - 3, 10, 17 en 24 september - het voetveer van Ammerstol tussen de Twin Cities van de Oude Hollandse Waterlinie. Tussen 12 en 17 uur gaat de boot van Nieuwpoort naar Schoonhoven vice versa. Ook de fiets kan mee. Een enkele reis over de Lek is € 2,- p.p. 

Vertrek en aankomst in Nieuwpoort is bij de aanlegsteiger bij Het Hoofd, waar ook P-gelegenheid is.  Vertrek en aankomst in Schoonhoven is bij de lage aanlegsteiger bij de Brasserie rechts van de veerboot. Hier is ook P-gelegenheid.